У 2024 році площі посіву овочевих культур на Черкащині збільшили на 100 гектарів порівняно з минулим роком. Наразі овочі вирощуються на 22 тисячах гектарів земель, і аграрії вже активно збирають урожай. Про це розповіла начальниця управління виробництва агропродукції області Валентина Сокирко.
За словами пані Валентини, цього року фермери Черкащини зосередилися на висадженні моркви, буряка, картоплі та цибулі. На полі одного з сільськогосподарських підприємств області збирають картоплю. Комбайнер Володимир Руденко поділився, що врожай рятували від спеки поливом, а збір проводять у ранні години, щоб уникнути перегріву викопаної картоплі:
“Коли дуже спекотно, картопля сильно нагрівається, і її не можуть потім охолодити. Тому працюємо із шостої ранку до третьої години дня, поки вона ще більш-менш прохолодна. Урожайність цьогоріч хороша — 50 тонн із гектара”, — зазначив комбайнер.
Після збору на полі картоплю очищають та відправляють на склад для сортування. За словами комірниці Майї Демченко, картопля сортується на посадкову та ту, що піде на продаж.
“Картопля зберігається в камері, а далі проходить фасування”, — пояснила вона.
На Черкащині цього року основний акцент зроблено на овочі для борщового набору. Наразі аграрії вже почали копати цибулю та картоплю, тоді як буряк і морква ще в землі. Завершити збір овочевих культур планують через два місяці.
Керівник сільськогосподарського підприємства Дмитро Соломаха пояснив, що збільшення площ під овочеві культури обумовлене тимчасовою окупацією південних регіонів України, де раніше вирощували значні обсяги овочів. Однак цьогоріч ситуація змінилася:
“Цього року майже вся Україна зайнялась овочами, тому ціни будуть нижчими, і це може бути менш вигідно. У збиток ми не вийдемо, але й великих прибутків не очікуємо”, — зазначив аграрій.
Додаткові труднощі створили відключення світла та посушливе літо. Дмитро Соломаха пояснив, що через нестачу дощів і регулярні відключення електроенергії не вдалося забезпечити повний полив овочевих культур, що вплинуло на врожайність.
Попри всі виклики, черкаські аграрії продовжують висаджувати овочеві культури. Як підкреслила Валентина Сокирко, збільшення площ посівів овочів на 100 гектарів є важливим кроком для забезпечення продовольчої безпеки області.
“Акцент іде на борщовий набір, тому що це питання продовольчої безпеки. На врожайність вплинули аномальна спека і несприятливі погодні умови. Вона знизилася, але не критично. Плануємо отримати близько 400 тисяч тонн овочевих культур, чого буде достатньо для продовольчої безпеки нашої області”, — підсумувала фахівчиня.